Plataforma de recerca, educació i divulgació sobre la fermentació dels aliments.
La fermentació és una tècnica ancestral de modificació dels aliments present arreu del món. Els humans l’han practicada des dels temps de la Prehistòria amb tres objectius principals: conservar els aliments, fer-los més nutritius i/o fer-los més bons.
Si bé vivim en una societat en què la conservació dels aliments ja no és una preocupació central (tenim la tecnologia del fred i aliments disponibles tot l’any), podem integrar la fermentació en una alimentació saludable basada en productes de temporada. A més de l’avantatge de la conservació, és una tècnica que millora les qualitats nutricionals dels aliments (perquè fa els nutrients més biodisponibles, i per la seva càrrega probiòtica), així com les seves qualitats organolèptiques: descobrireu nous sabors que us seran difícils d’abandonar!
Però, què és la fermentació? Entenem per fermentació la modificació controlada d’aliments a través de l’acció dels microorganismes. Ara ja sabeu d’on ve el nostre nom.
Moltes vegades no en som conscients, però una bona part dels aliments que consumim són fermentats: el pa, el iogurt, la xucrut, el kimchi, les olives, els alcohols (vi, cervesa...), el vinagre, el kombutxa, el tamari (salsa de soja), el miso, el sake, el tempeh, el quefir de llet, el quefir d’aigua (o tibicos), els garums i salses fermentades de peix (nuoc nam) i, fins i tot, les anxoves, els embotits i les –tan de moda– carns madurades.
El desconeixement dels processos d’elaboració que hi ha darrere d’aquests productes ens desconnecta de la vida microscòpica que ens envolta i ens fa més difícil entendre’n la importància i l’omnipresència.
Aquest és el nostre objectiu: visibilitzar l’invisible i acostar aquests processos i tècniques a tothom.
Ara només cal que posem els microorganismes a treballar!